Gliwickie Metamorfozy"  Stowarzyszenie na Rzecz Dziedzictwa Kulturowego Gliwic
 

Browar Racibórz

 
   www.gliwiczanie.pl

   Pierwsze wzmianki dotyczące istnienia browaru w Raciborzu sięgają XVI wieku. Od samego początku swego istnienia 

browar ten usytuowany był w sąsiedztwie zamku raciborskiego i tak jest po dziś dzień. Od XVI wieku nieprzerwanie 

do wieku XIX warzono w nim piwo. W 1858 roku pożar strawił zarówno zabudowania zamku jak i zabudowania browaru. 

W tym czasie datowany jest rok przerwy w warzeniu piwa. 

   Największy rozkwit browaru nastąpił u schyłku XIX wieku i trwał aż do wybuchu I wojny światowej. Wtedy to, dzięki modernizacji obiektu oraz zatrudnieniu znakomitego mistrza piwowarstwa piwo warzone w Raciborzu trafiało na rynki 

nie tylko całego ówczesnego Śląska ale również na rynki usytuowanych w pobliżu Czech. Niewątpliwie wpływ na popularność raciborskiego piwa miał fakt warzenia w nim piwa typu pilzneńskiego oraz bardzo wysoka jakość innych składników stosowanych do warzenia piwa takich jak słód, chmiel oraz woda. 

   W okresie międzywojennym nastąpił spadek popularności browaru, natomiast po 1975 roku  browar raciborski wszedł 

w skład browarów górnośląskich. Wielka powódź, która nawiedziła południową Polskę w 1997 roku nie oszczędziła również browaru, który z tego powodu zamknięto. Ponowny rozkwit nastąpił w 2003 roku, kiedy to browar trafił w prywatne ręce. 

 

   Po podzieleniu się na dziedzińcu na dwie grupy rozpoczęliśmy zwiedzanie. Najpierw udaliśmy się do budynku warzelni,  

gdzie w kadziach rozpoczyna się proces produkcji piwa

   Następnie przeszliśmy do drugiego budynku do fermentowni, gdzie brzeczka po zagotowaniu i schłodzeniu przechodzi 

proces fermentacji 

i kolejnym etapem na następne miesiące jest leżakownia gdzie piwo dojrzewa i skąd już po przefiltrowaniu i pasteryzacji  

(te dwa etapy można by pominąć ;) ) trafia do butelek lub  beczek

zbiorniki w których leżakuje piwo:

filtr:

rozlewnia kegów:

rozlewnia butelek:

i następnie piwo jest rozprowadzane do sklepów, lokali itp.

 

 

Materiały źródłowe:

http://www.browar-raciborz.pl/

420 lat Browaru w Raciborzu;  Katowice 1987 r.

 

Tekst i zdjęcia: Ania i Marek Kołodziej

 

Gliwice, lipiec 2009

porozmawiaj na FORUM