Gliwickie Metamorfozy

Racibórz

Iwona Citkowska, staflik

Zdjęcia współczesne: Piotr Knyps, Krzysztof Majnusz, Małgorzata Malanowicz

12.I.2012

www.gliwiczanie.pl gliwickie_metamorfozy@op.pl  

 


       
     Inaugurację tegorocznych eskapad Metamorfoz  rozpoczęliśmy wypadem do Raciborza aby posmakować miejscowego piwa. Naszym przewodnikiem został Marek bo jako birofil poznał dokładnie zamkowy browar. Początkowo miał to być objazd wyłącznie po browarach, ale pozostałe w tym okresie okazały się niedostępne. Po drodze nie mogliśmy nie zatrzymać się w Rudach. Ten kościół zawsze warto odwiedzić, tym razem była tam dodatkowo szopka bożonarodzeniowa. (więcej o szopkach)  
       

   Króciutko o browarze: Mówiono i pisano o nim już w roku 1567, był to duży browar jak na ówczesne czasy o czym świadczy wielkość warki piwa, a było to 4130 litrów. Do dziś warzy się tu tradycyjnymi metodami, w otwartych kadziach, znakomite piwo. Przez lata ulepszano receptury, efektem tych zmian są piwa Raciborskie, Raciborskie Zielone, Raciborskie Ciemne, Raciborskie Miodowe i Twierdzowe. Więcej o produkcji piwa w Raciborzu w reportażu Marka.