Gliwickie Metamorfozy

Alpejskie schronisko Gleiwitzer Hütte  cd.

 
www.gliwiczanie.pl gliwickie_metamorfozy@op.pl  

 

 

       
     Tak wyglądały plany Gleiwitzer Hütte przed zbudowaniem w roku 1899  
       

       

   A to zaproszenie na festyn alpejski organizowany z okazji 25 rocznicy zbudowania schroniska. Festyn odbył się 19.11.1925 r. w Gliwicach przy dzisiejszej ulicy Moniuszki, tam gdzie Ewangelicy mieli wówczas salę teatralną.

   Taka sama uroczystość odbyła się w schronisku w Alpach, ale ze zrozumiałych względów nie wszyscy w niej uczestniczyli więc postanowiono powtórnie zaprosić wszystkich „alpejczyków” do Gliwic na swoiste poprawiny.

A to tłumaczenie wierszyka z zaproszenia:

„Słuchajcie ludzie i dajcie sobie powiedzieć

co wydarzyło się daleko stąd w Alpach.

Stoi wysoko, na brzegu góry nasze małe  kochane schronisko.

Wesoło w jego wnętrzu obchodziliśmy 25 urodziny jego istnienia.

Gliwiczanie, trzeba powiedzieć, mało którzy się odważyli na podróż.

Ale pamiętajcie, jak sezon się skończy, zabierzcie nogi do rąk

I zejdzcie w dół w dolinę, będziemy jeszcze raz obchodzić tę uroczystość.

Przyjaciele, patrzcie, schronisko jest teraz tutaj.

Daleko z Salzburga przyszło nasze schronisko – niech nam żyje.

Teraz przybywajcie tłumnie, wszystkich może schronisko przyjąć.

Macie się śmiać  tańczyć, szusować, słodkości możecie jeść i smakować,

Śpiewać, strzelać, weselić się i bardzo długo możecie zostać.

Przyjdźcie i podajcie rękę naszemu miejscu w Alpach.”

Dopisek głosi:

Zapisy dla członków i gości na podstawie karty do 19 listopada.

Wstęp dla członków i ich rodzin – 2 marki, innych rodzin – 4 marki, gości – 3 marki, młodzi mężczyźni (tancerze) – 1 marka.

To zaproszenie, które zaproszonym gościom dostarczamy, służy jako karta wstępu.

   W samym schronisku trzeba było też jakoś żyć, więc dla potrzeb turystów opracowano w roku 1903 jadłospis oraz ofertę innych usług :

Ceny są podane w koronach i hellerach.

Ceny dla jedzenia i picia

Różne zupy       

Bulion z jajkiem

Ciepłe dania mięsne

Pieczeń cielęca, wieprzowa, baranina

Sznycel, albo kotlet

Pieczeń

Befsztyk z jajkiem

Dodatki

Ziemniaki gotowane, pieczone

Kapusta kiszona, makaron, kluski

Mączne i jajeczne potrawy

Jajko

Jajka smażone, sadzone z 3 jajek

Omlet

Omlet nadziewany

Zimne dania, konserwy, prowiant

Gulasz turystyczny

Kiełbasa z kapustą

Szynka, wędliny

Słonina 100gr

Ser Pintzgauer 

Sery różne

Sardynka w oleju

Sardynka w oleju – mała puszka

Owoce

Masło 1 porcja

Chleb

Cukier w kostkach – 1 szt

Różne napoje

Mleko ½ litra

Kawa bez mleka

Kawa z mlekiem

Herbata

Herbata z mlekiem bez rumu

Czekolada, kakao

Grzaniec, grog ¼ litra

Woda gazowana

Herbata w butelce 3/4l  na wynos

Herbata z cukrem

Herbata z cukrem i rumem

Wina

Tyrolskie czerwone ¼ l

Tyrolskie białe ¼ l

Tyrolskie z butelką ¼ l

Wina w butelkach

Wg. specjalnej karty

Piwo

Export 1 butelka ½ l

Beczkowe ½ l

Beczkowe ¼ l

 

Wódka 1/32 l   (ok. 30 ml- dopisek mój)

Koniak, rum

Enzian

Różne inne wódki

Prawdziwy tyrolski winiak

Różne

Widokówka czarno- biała bez znaczka

Widokówka kolorowa bez znaczka

Arkusz papieru i koperta

Widokówka z górą Imbachhorn

UWAGI

Oświetlenie w sypialni – 20 Hr

Ogrzewanie w sypialni – 70 Hr

Czyszczenie butów      20 Hr

Suszenie odzieży         30 Hr

Używanie pantofli                       20 Hr

Używanie kart do gry (od osoby)  10 HR

Dla każdej osoby jest 1 ręcznik , następny 20 Heller

Gliwice, 1 maj 1903

Przewodniczący (kierownik)    Dr. Hirschel

Opiekun schroniska     Chales de Beaulieu