Gliwickie Metamorfozy"  Stowarzyszenie na Rzecz Dziedzictwa Kulturowego Gliwic
 

Wielka Sobota -święcenie pokarmów

 

   www.gliwiczanie.pl

 

 

Święcenie wielkanocnych pokarmów to bardzo stara tradycja, która od wieków jest kultywowana w kościołach rzymsko-katolickich w całej Polsce. Tak też jest w miastach na Górnym Śląsku.

W Bytomiu – Rozbarku obrzęd święcenia ma unikalny, regionalny charakter.

W Wielką Sobotę kościół św. Jacka  jest wypełniony po brzegi, to tutaj można spotkać co roku ludzi ubranych w ludowe stroje i mówiących po śląsku ,gdyż cała ceremonia święcenia pokarmów odprawiana jest w gwarze śląskiej.

W koszyczkach można znaleźć sól, chleb, wędlinę, chrzan, a nawet coś słodkiego.

Nie może jednak zabraknąć jajek, które są symbolem nowego życia.

Przygotowanie pięknych pisanek wymaga nie lada umiejętności.

Kolorowe stroje, piękne pisanki i śląska mowa. To dowód na to, że Ślązacy chętnie sięgają do swoich korzeni.

 

 

   
     
  Tyle, że z pisankami jest naprawdę tak: najstarsze pisanki pochodzą z terenów sumeryjskiej Mezopotamii. Zwyczaj malowania jajek znany był w czasach cesarstwa rzymskiego, wspominają o nim Owidiusz, Pliniusz Młodszy i Juwenalis. Na ziemiach polskich najstarsze pisanki, pochodzące z końca X wieku, odnaleziono podczas wykopalisk archeologicznych w pozostałościach grodu na opolskiej wyspie Ostrówek. Wzór rysowano na nich roztopionym woskiem, a następnie wkładano je do barwnika – łupin cebuli lub ochry, które nadawały im brunatnoczerwoną barwę.
W procesie chrystianizacji pisankę włączono do elementów symboliki wielkanocnej.
 
     
  Co by się  nich nie myślało, wykonywanie pisanek to wielka frajda, można siąść w kąciku, odciąć się od zamieszania przedświątecznego i oddać tworzeniu. Skorzystam z okazji pochwalę się moimi dziełami tegorocznymi wykonanymi metodą skrobania :)  
     
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

zdjęcia i tekst:  Krzysztof Majnusz,  Iwona Citkowska, Ewa Hordyniak

porozmawiaj na FORUM